dissabte, 4 de gener del 2020

El Valle
Hem gaudit de bon clima, bons passejos, bona gent. Un poblet molt especial per això està ple de rics. Avui hem anat a fer una ruta i ens hem trobat amb la carretera tancada amb unes barreres, resulta que havies de tenir un permís per passar. Això ens ha fet pensar malament, que fan unes barreres a una carretera amagada, amb un entorn preciós, amb una pau indescriptible?, gent que s'amaga? Traficants?, gent famosa?, mafiosos??...rics ho han de ser per poder tallar, tancar una carretera i tenir un "segurata". Mai ho havíem vist, ni experimentat, ha estat com si ens tallessin la llibertat de seguir el nostre camí. Per això hem seguit per avall i de tornada ens hem aturat a uns caps de "berros", hortets amb pontets plens de vida, molts aucellets petits de colors, colibrís amb acció.Sort que a la vida sempre pots decidir valorar l'altre costat i no quedar-te frustrat per no haver pogut seguir el teu camí. 
De tornada ens hem aturat a un orquidiari molt senzill on una doneta que amb molt d'amor ens ha mostrat unes quantes de les 1500 orquídies que té Panamà. És una fundació que varen montar uns japonesos, increïble que qui s'interessa per la riquesa i la biodiversitat d'aquest indret sigui gent de fora. Aquí els rics que viven en el Valle només es preocupen de portes endins.
Demà de bon matí partim cap a Panamà rumb a San Blas. Pareix que ha de ser el millor del viatge. Platges paradisíaques, una cultura diferent i una ètnia molt ben organitzada, els Kuna.